Wednesday, 14 Nov 2018
Aktualności Zdrowie

Profilaktyka miażdżycy

Miażdżyca to choroba, której sprzyja przede wszystkim niezdrowa dieta wpływająca na podwyższenie poziomu cholesterolu. Osadza się on na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych, co prowadzi do ich zwężenia. Choroba ta oznacza, więc stwardnienie i zwężenie w naczyniach krwionośnych. Zmiany, jakie wprowadza miażdżyca mogą mieć wpływ na cały organizm. Za szczególnie niebezpieczne uważa się złogi, które mogą być zlokalizowane w naczyniach wieńcowych. Główne objawy miażdżycy to ciągłe zmęczenie, bóle w okolicy mostka, niemożność wykonywania cięższych zadań fizycznych.

Aby zapobiec wystąpieniu miażdżycy należy pilnować właściwej wagi ciała. Należy ograniczyć w diecie tłuszcze zwierzęce szczególnie masło i smalec. W ich miejsce warto wprowadzić oleje roślinne. W diecie powinno znaleźć się więcej produktów bogato błonnikowych takich jak: płatki owsiane, warzywa, ciemne pieczywo. Należy w sklepie wybierać mięso z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Unikać należy potraw długo smażonych. Jednocześnie warto jest pić dużo wody mineralnej. W miarę możliwości należy też starać się większych swoją aktywność fizyczną. Wskazane są długie spacery, pływanie i bieganie.